Friday, December 9, 2011

Pengaruh Warna Pada Emosi dan Kehidupan

colors by ~laila-henriette on deviantART
Warna sejak sekian lama telah diketahui boleh memberikan pengaruh terhadap kehidupan, psikologi dan emosi manusia. Warna juga menjadi bentuk komunikasi tanpa lisan yang boleh mendedahkan mesej secara segera dan lebih bermakna. Misalnya warna merah bererti bahaya atau putih yang dikaitkan dengan kesucian.

Bahkan, ada ilmu yang menggunakan warna untuk terapi warna atau yang disebut colourology (menggunakan warna untuk meyembuhkan). Kaedah ini sudah dipraktikkan oleh banyak kebudayaan kuno seperti Mesir dan China.

Mata kita boleh menangkap tujuh juta warna yang berbeza. Tetapi ada beberapa warna utama yang boleh mempunyai kesan pada kesihatan dan mood. Setiap warna memancarkan panjang gelombang tenaga yang berbeza dan mempunyai kesan yang berbeza pula. Dengan menggunakan pelbagai nuansa warna di rumah anda boleh membawa harmoni, kestabilan dan keseimbangan.

Merah
Merah adalah warna yang paling sering menarik perhatian. Warna memiliki karateristik merangsang saraf, kelenjar adrenal (endokrin) dan saraf deria. Merah juga meningkatkan peredaran darah dan kereaktivan darah itu sendiri.

Warna merah juga paling berkesan untuk merangsang dan meningkatkan tenaga fizikal, mengukuhkan motivasi, meningkatkan peredaran, dan berkaitan dengan seksualiti. Merah juga membangkitkan emosi dan mencipta perasaan kegembiraan atau intensiti. Tetapi pada masa yang sama, warna ini boleh dianggap sebagai tuntutan dan sikap agresif.

Kuning
Kuning adalah warna cerah yang dapat menarik banyak perhatian. Warna ini boleh digunakan sedikit untuk notis, seperti cahaya kedua-dua lampu brek yang berada di kendaraan.

Warna kuning merangsang fungsi tubuh, seperti aliran hempedu dan cara kerja hati. Ia mempunyai sifat pencahar dengan cara mempromosikan perembesan asid perut dan membantu pembuangan usus. Kuning juga berkaitan dengan intelektual dan proses mental. Warna cerah ini juga merangsang otak serta membuat anda lebih berwaspada dan tegas.

Orange
Orange ialah kombinasi warna merah dan kuning. Merupakan warna hangat dan mesra yang membuat orang merasa selesa. Orange berkaitan dengan cakra suci dan diyakini bermanfaat untuk buah pinggang, saluran kencing dan organ repoduksi. Dia juga meningkatkan metabolisme, memperkuatkan paru-paru, limpa dan pankreas.

Biru
Dari semua warna dalam spektrum, biru adalah warna yang boleh meningkatkan nafsu makan untuk itu disyorkan meletakkan makanan di pinggan biru. Biru juga boleh melambatkan denyut nadi dan suhu badan lebih rendah. Ini adalah warna yang menenangkan dan diyakini mengatasi insomnia, kecemasan, masalah kerongkong, tekanan darah tinggi, migrain dan kerengsaan kulit.

Warna ini juga meningkatkan ekspresi lisan, komunikasi, ekspresi artistik dan kekuatan. Biru yang kuat (biru tua) akan merangsang pemikiran yang jernih dan biru muda akan menenangkan fikiran dan membantu konsentrasi.

Violet
Warna ini membawa perasaan damai dan saling memahami. Warna ini juga membantu tidur anda. Dari kumpulan warna-warna lain radian warna violet ini dipercayai akan menghalang perkembangan tumor. Nafsu makan tidak terkawal boleh dikendalikan oleh warna ini. Warna ini juga dikatikan dengan spiritual, intuisi, kebijaksanaan, penguasaan, kekuatan mental dan tumpuan.

Hijau
Hijau dikaitkan dengan dunia alam. Kerana hubungannya dengan alam, hijau dianggap sebagai warna menenangkan dan santai. Warna ini boleh membantu orang yang sering merasa tegang. Hijau akan mengimbangkan emosi, mencipta keterbukaan antara anda dan orang lain. Warna ini juga berkaitan dengan cakra jantung sehingga dipercayai membantu masalah emosional, seperti cinta, kepercayaan, dan kasih sayang.

Para penyelidik juga mencari warna hijau dapat meningkatkan kemampuan membaca pelajar. Para pelajar yang membaca bahan tulisan di atas lembaran hijau telus akan meningkatkan kelajuan membaca dan pemahaman. Kesan rehat dan menenangkan dari warna ini mungkin jadi puncanya.

Indigo
Warna-warna nila ini dipercayai akan meningkatkan intuisi dan memperkuatkan sistem getah bening, kekebalan tubuh dan membantu memurnikan serta membersihkan tubuh.

Putih
Pilihlah warna putih untuk meredakan rasa sakit. Putih juga memberikan aura kebebasan dan keterbukaan. Rumah sakit dan pekerja rumah sakit menggunakan warna putih untuk mencipta kesan steril. Namun, terlalu banyak banyak warna putih boleh memberikan rasa sakit kepala dan keletihan mata kerana cahaya yang dipantulkan.


Klik 'Like' untuk sebarkan...
MOHON SEBARKAN~ TERIMA KASIH~

No comments: